CoFlow wil in de komende 3 artikelen graag stilstaan bij de 3 volgende pijlers als onderdeel van de digitale transformatie.
1. operational efficiency
2. customer centricity
3. business model innovation
Andere artikelen kun je teruglezen op:
https://leiderschapcoflow.com/

https://leiderschapcoflow.com/
Digitale transformatie Pijler 1: operational efficiency
operational efficiency = zorg ervoor dat je je winkel op orde hebt en dat je mensen efficiënt en effectief kunnen werken (eenvoudig gezegd)
Voor vele bedrijven (alle?) zou dit een continu verbeterproces moeten zijn. De laatste jaren lees je wel eens dat je niet meer zou kunnen concurreren door “efficiënter” en dus goedkoper te zijn dan een ander. Het summum van efficiëntie zou al bereikt zijn….Ikzelf geloof dat niet en zie dat er specifiek op dat vlak vaak nog heel wat winst te behalen is.
Dat kan ongetwijfeld op een voor de hand liggend vlak: ERP implementaties. ERP-projecten zijn natuurlijk complex en niet zomaar opgestart. Ik ben ook geen specialist, en hoewel een ERP-project dus zeker zijn plaats is in een “digital transformation” project, wil ik graag een “makkelijker” startpunt suggereren: de productiviteit van medewerkers via dagdagelijkse tools voor communicatie en samenwerking.
Tegelijk zie ik bij vele bedrijven makkelijkere projecten met mogelijk een grotere impact. Als je praat over “operational efficiency” moet je het zeker ook hebben over de productiviteit van je kenniswerkers.
En vooral op dat vlak is er vaak nog heel wat vooruitgang te boeken: in het algemeen blijken en blijven wij (onderzoek van McKinsey) allen massaal veel tijd te spenderen in onze uitpuilende inboxen ( herkenbaar?). Daarnaast spenderen we ook heel wat uren (per week) aan het zoeken naar informatie.
Belangrijkste redenen?
- De inhoud van het werk van die medewerker is de afgelopen jaren heel erg snel veranderd. Dit veel sneller dan de toolsets die men vandaag gebruikt. En hoewel we massaal veel meer e-mail te verwerken krijgen, gaan de meeste mensen nog steeds op dezelfde manier om met mail als 10 jaar geleden…..heb je nu meer dan 100 berichten in je inbox, dan kan je vooruitgang boeken door anders om te gaan met mail. (dat begint met een aangepaste toolset).
- We moeten meer dan ooit samenwerken met elkaar (iedereen heeft de mond vol over innovatie….) maar in vele bedrijven blijft men dit nog steeds doen door het delen van kennis via het rondsturen van documenten, terwijl er vandaag alternatieven bestaan die gemaakt zijn voor team productiviteit en ook nog eens goedkoper zijn. Bovendien kan zo’n aangepaste toolset, ook de katalysator zijn van een cultuur verandering binnen een bedrijf: een cultuur van meer samenwerking én openheid die automatisch leidt tot méér innovatie. ( lees ook het artikel op Dansc: Samenwerken in de cloud, meer dan alleen maar goedkoper)
Op dit vlak (Office productivity) is er dus heel veel vooruitgang te maken. Dat kan dankzij de ondersteuning van een nieuwe generatie cloud tools zoals G Suite, de nieuwe naam voor Google Apps for Work en/of Office 365.
Vandaag blijkt slechts een klein deel van de bedrijven de overstap gemaakt te hebben (Cogetix cloud onderzoek), er is dus nog een lange weg te gaan… Opvallend hierbij is dat ik een hoop bedrijven zijn die de overstap naar Office 365 maken en daarna gewoon verder werken zoals ze altijd gedaan hebben. En net die bedrijven laten kansen liggen: een nieuwe toolset opent nieuwe mogelijkheden en is het moment om uw bestaande werkwijze eens in vraag te stellen.
Als men u zegt dat u kan overstappen naar de cloud op uw eigen tempo, antwoord ik dat dat niet zo is indien uw tempo te traag is.
Het grote voordeel van zo’n overstap naar een echte cloud productivity suite, is dat een dergelijk project best wel meevalt (zeker t.o.v. een ERP-implementatie) én echt veel impact heeft: mensen ontdekken al snel de nieuwe mogelijkheden en gaan anders werken. Het helpt zelfs om uw cultuur te veranderen. (ook nodig voor de digitale transformatie). Tot slot wil ik opmerken dat er naast “office productivity” ook op andere vlakken nog veel vooruitgang te maken is. Vandaag bestaan er schitterende tools om bijvoorbeeld verkopers en/of marketeers efficiënter en effectiever te laten werken. Een verkoper zou slechts 35% van zijn tijd besteden aan verkopen…. en marketeers roepen nog steeds dat ze onvoldoende weten welk deel van hun marketing budget nu écht werkt…
Samenvattend voor pijler 1: operational efficiency
- Hoe staat het met je ERP-implementatie? maar vooral
- Bekijk mogelijke quick wins en spendeer aandacht aan de tools die je medewerkers vaak gebruiken. Bekijk daarbij eens hoe die nieuwe tools een betere manier van werken faciliteren en mee helpen invoeren.
- Ga daarnaast voor bepaalde groepen van medewerkers ( bv sales) op zoek naar nieuwe moderne tools die efficiëntie en effectiviteit verhogen, specifiek voor hen gemaakt.
https://leiderschapcoflow.com/
Deelbron: Dansc