Leiderschap gewoonten

Als je naar leiderschap kijkt als een persoon zijn er altijd overeenkomsten tussen de verschillende sterke leiders die we kennen. Sherrie Campbell deelde een artikel op de Amerikaanse website Entepreneur.com over gewoonten van succesvolle leiders. Om op te vallen als een eigenzinnige leider, moet je volgens haar gewoonten creëren die jouw succes en goede reputatie ondersteunen.

 1. Waarom
  Leiders dienen een #krachtig en #inspirerend waarom te hebben. Dagelijks zijn alle medewerkers van het bedrijf aan het werk maar moeten heel goed weten waarom zij dit allemaal doen, wat is het doel van het bedrijf, wat is de bijdrage die een ieder kan leveren. Zoals #StephenCovey ooit zei: ‘Als de ladder niet tegen de juiste muur leunt, brengt elke stap die we nemen ons sneller op de verkeerde plaats.’ Als je je ‘waarom’ kent, wordt dingen riskeren de moeite meer dan waard en blijf deze doelen herhalen.
 2. Health
  Overvolle agenda’s en geen tijd voor jezelf. Een heel herkenbaar beeld voor #leiders maar echte grote leiders maken er hun gewoonte van om goed voor zichzelf te zorgen. Ze weten dat de algehele gezondheid van hun lichaam de basis is van waaruit alle andere dingen de kans krijgen om te gedijen. Maak er daarom een gewoonte van om regelmatig te sporten, een uitgebalanceerd dieet te volgen, voldoende te slapen om je #focus, #energie en #uithoudingsvermogen gedurende de dag te ondersteunen.
 3. Focus
  Uitzonderlijke leiders leven en gedijen door #uitdagingen. Hoe meer je jezelf uitdaagt om te slagen, hoe groter je zelfvertrouwen wordt in je vermogen dit opnieuw te doen. Uitdaging helpt niet alleen om je vaardigheden en kennis te laten groeien, het helpt om het geloof dat je in jezelf hebt te laten groeien, zodat je de doelen kunt bereiken. Om een goede leider te worden, moet je er een gewoonte van maken om je te concentreren grote taken die jou en je team naar dat volgende hoogste niveau zullen brengen.
 4. Lees
  Lezen maakt je #slimmer, verbetert de mentale #helderheid, vermindert stress, vergroot je kennis, vergroot je vocabulaire, verbetert het geheugen, activeert je redeneervaardigheden, verbetert je concentratievermogen, verhoogt de schrijfvaardigheid, brengt je naar een rustige plek en is een geweldige bron van gratis entertainment. Plan dan ook tijd in de agenda, elke week, om te lezen.
 5. Bewonder
  Uitzonderlijke leiders zijn over het algemeen vaak overdreven #kritisch voor zichzelf wanneer ze fouten maken. Leiders hebben andere leiders nodig,  in of buiten de organisatie, om naar op te kijken, te leren en te raadplegen. Ervaren leiders begrijpen en respecteren ten diepste het concept dat alle leiders andere leiders nodig hebben en zich kwetsbaar durven op te stellen. Bepaal ook kritisch welk #netwerk je hierin kan ondersteunen.
 6. Bepaal 
  Hoe kun je slagen als je geen duidelijkheid hebt over wat je op een bepaalde dag wilt bereiken? Je zult niet georganiseerd zijn en je zult merken dat je focus ligt op details die geen verschil maken voor het grote geheel. Door de volgende dag in te plannen, kan je dag #georganiseerd beginnen, zodat je meer gedaan krijgt in minder tijd en tevens straal je hierdoor rust uit.
 7. Scherp
  Veel leiders leren de kunst om hun doelen elke dag opnieuw te schrijven. Het is een belangrijke gewoonte om je doelen scherp voor je te hebben als het gaat om het vergroten van je #slagingsvermogen. Het idee is om verfrissende doelen in je hoofd te houden, zodat je zeker weet dat je op de juiste weg bent om deze doelen te bereiken.
 8. Actie
  Wat we kennen is bijna altijd beter dan het onbekende, omdat het veiliger aanvoelt. Briljante leiders weten dat #groei en opmerkelijke #verandering alleen ontstaan doordat ze doen wat onbekend, gewaagd, overwogen en nieuw is.